جدول ضرب به غیر از اینکه یکی از مفاهیم اولیه ریاضی پایه سوم است، پایه اصلی درک و یادگیری سایر مفاهیم ریاضی در پایههای بعدی محسوب میشود. علاوه بر اینها یادگیری جدول ضرب در بهبود مهارت حل مسئله و تفکر انتزاعی نیز بسیار موثر است. یادگیری صحیح جدول ضرب از روش صحیح، از مشکلاتی مانند اضطراب ریاضی در آینده پیشگیری میکند. بهترین مسیر آموزش جدول ضرب به کودک این است که ابتدا او را با مفهوم ضرب آشنا کنید. میتوانید این کار را با ارتباط دادن عمل جمع به ضرب کردن و با استفاده از سکه یا میوه انجام دهید. زمانی که کودک به خوبی با مفهوم و کاربرد ضرب کردن آشنا شد، وقت آن رسیده که از روشهای مناسب برای حفظ کردن جدول ضرب استفاده کنید.
۱-آموزش جدول ضرب با شعر
یکی از رایجترین و موثرترین روش های حفظ جدول ضرب به کودکان، استفاده از شعر و آهنگ خاصی است که هنگام گفتن ضرب اعداد و جواب آن به کار میرود. به این ترتیب کافی است کودک برای به یاد آوردن نتیجه ضرب اعداد، آهنگ را به خاطر بیاورد که معمولا خیلی سادهتر از به یاد آوردن ضرب دو عدد خشک و خالی است. در واقع مغز قادر است مفاهیم دشوار را با موسیقی یاد بگیرد. از طرفی دانشآموزان در این سن به شعر و آهنگ علاقه زیادی دارند و بنابراین شوق بیشتری برای یادگیری نشان میدهند.
۲-آموزش جدول ضرب با بازی
برای آموزش جدول ضرب میتوانید از بازیهای آماده موجود در بازار استفاده کنید یا بازیهای مختلفی طراحی و با کمک کودک ابزار آنها را بسازید. این بازیها زمانی کاربرد دارند که کودک مفهوم ضرب و حاصل ضربهای ابتدایی را یاد گرفته باشد و صرفا بخواهید با او تمرین کنید. به عنوان مثال تعدادی کارت با کاغذ یا مقواهای رنگی بسازید، روی هر رنگ یک شماره بنویسید و برای هر شماره دو کارت بسازید. کارتها را مخلوط کردید هر بازیکن باید یک کارت را بیرون بکشد. هرکس سریعتر بتواند حاصل ضرب دو کارت را بگوید برنده است. مطالعه بازی هایی برای تقویت خلاقیت در کودکان را نیز به شما پیشنهاد میکنیم.
۳-آموزش ضرب به کمک چرتکه
هرچند چرتکه یک ابزار قدیمی برای محاسبات است، اما امروزه کاربرد زیادی در آموزش مفاهیم ریاضی به کودکان دارد. آموزش جدول ضرب با چرتکههای کودکانه، رنگی و جذاب کودکان را سرگرم میکند، نوعی بازی محسوب میشود و جذابیت زیادی برای آنها دارد. ضمن اینکه کار با چرتکه عملکرد نیمکرههای راست و چپ مغز را همزمان تقویت میکند. این روش بعدا میتواند به صورت ذهنی و نه صرفا با چرتکه انجام شود. لازم به ذکر است که این روش در کنار مزایا، برخی معایب و همچنین مخالفان زیادی هم دارد که دلایل خاص خود را دارند. بنابراین شاید بد نباشد قبل از استفاده از روش چرتکه با معلم فرزندتان مشورت کنید. روش چرتکه پیچیدگیهای خاص خودش را دارد و توصیه میکنیم در صورتی که مورد تأیید معلم قرار گرفت، برای آموزش آن از معلم و کلاس اختصاصی بهره ببرید.
4- آموزش جدول ضرب با اپلیکیشن
کودکان دنیای امروز بیشتر از هرچیز به بازیهای الکترونیکی، کار با تبلت و موبایل علاقه دارند. در عین حال که زمان استفاده از این ابزارها باید در کنترل والدین باشد، اما میتوانید از این علاقه برای آموزش مباحثی مانند جدول ضرب استفاده کنید. بازیهای آموزشی طوری طراحی میشوند که با دادن پاداش به کودک او را درگیر و علاقهمند به ادامه و تکرار میکنند و هیچ چیز بیشتر از تکرار برای یادگیری ضرب موثر نیست. چند مورد از بهترین اپلیکیشن های آموزش جدول ضرب را در لیست زیر آوردهایم:
تهیه کننده : خانم عفیفه خاکبیز ، آموزگار پایه سوم دبستان دخترانه امام حسین ( ع ) شماره (۱)
تایید کننده: سرکار خانم شیروان پیروز– معاونت آموزشی